Motion och välmående

Motion kan fås genom till exempel löpning"

Motion är inte bara bra för musklerna och midjemåttet – det är också vetenskapligt bevisat att det har goda effekter på hälsan överlag, både mentalt och fysiskt. För många är motion ett sätt att hålla sig i form av estetiska skäl, även om man aldrig ska behöva förändra sig för att passa andras åsikter om vad som är attraktivt och inte, men det har massor av fördelar utöver det. Bättre sömn, mindre stress, starkare kropp och hjärta – det finns ingen anledning att inte satsa på träning för att leva ett hälsosamt liv.

Motion – mångsidigt och varierat

Det finns ändlöst med typer av motion, helt beroende på vad man föredrar och vilka omständigheter man har. Om viktlyftning är något du gillar så finns det gym med alla möjliga redskap och träningsutrymmen där du kan lyssna på musik och försvinna in i din egen värld, samtidigt som du kommer i form. Det kan även vara ett socialt sätt att träffa likasinnade. Många finner det motiverande att träna tillsammans med någon annan, antingen i grupp eller en annan partner.

Om viktlyftning känns lite monotont finns andra alternativ, som exempelvis spinning, yoga, boxning eller kampsport. Alla träningsformer fokuserar på olika aspekter, men alla har precis lika många fördelar för den som vill komma i form. Lagsporter kan uppmuntra den sociala biten, och vill man hellre träna ensam så kan man alltid ta på sig löparskorna och ta en springtur – det är både gratis och enkelt, och man kan göra det precis var och när som helst. Även fysiskt arbete ger motion. Det handlar om att hitta sin egen stil.

Många hälsofördelar med motion

Det gäller att hålla igång med regelbunden träning, oavsett vilken form den tar. Muskler är färskvara och måste därför underhållas så att de behåller sin styrka. Med motion kan du både må bra och prestera mer, tack vare alla fördelar som finns; starkare muskler är bättre för hållning och leder, och ökar förbränning i kroppen allteftersom musklerna växer och därmed kräver mer energi. Träning ökar blodcirkulationen, vilket är bra för hjärtat och andra organ, så att kroppen blir mer motståndskraftig mot sjukdomar och andra påfrestningar.

Mental hälsa är precis lika viktigt som fysisk, och de två går hand i hand. En frisk kropp bidrar till en frisk hjärna, vilket i sin tur gör det lättare att hantera stress och andra problem, som kan orsaka allt från halsbränna till sjukdomar. Det är väldigt vanligt att läkare numera skriver ut motion på recept för patienter som lider av depression och ångest; att träna och vara aktiv är ofta det sista man vill göra när det är nästan omöjligt att bara ta sig igenom vardagen. Trots det så kan träning hjälpa mot depression, även om det inte botar.

Träning för kropp och sinne

Oavsett vilken typ av motion man väljer, så råder inga tvivel om dess fördelar. Vetenskapliga studier är eniga om att rörelse och träning är grundläggande komponenter i både fysisk och mental hälsa, vare sig det handlar om aktiva extremsporter, lugnare träning, kampsport eller till och med lagerarbete. Huvudsaken är man rör på sig och har kul, för träning ska aldrig kännas som ett tvång. Det är givande och hälsosamt och det ska vara ett nöje att ge sin kropp den omtanke den förtjänar.